De smaak van Thailand

De Thaise keuken: geliefd en gezond

De Thaise keuken behoort tot één van ’s werelds beste en meest geliefde keukens. Ook in Nederland en andere West-Europese landen is Thais eten steeds meer geliefd. En dat is uiteraard niet voor niets! In West-Europa willen we steeds gezonder en verser eten en Thais eten past daar prima bij! De verschillende verse groenten en kruiden worden maar even meegebakken op hoog vuur, waardoor de smaak bewaard blijft. Bovendien wordt er maar weinig plantaardige olie gebruikt bij de bereiding, waardoor de Thaise keuken licht en relatief vetarm is .

Tal van ingrediënten, kruiden en specerijen

In Thailand is eten een belangrijk onderdeel van de Thaise cultuur. De Thaise keuken combineert het beste van de Chinese en Indiase culinaire tradities. De keuken is zeer gevarieerd, waarbij tal van ingrediënten, kruiden en specerijen gebruikt worden. Veel gerechten krijgen dan ook de typische pittige smaak mee. Over het algemeen worden Thaise gerechten gekenmerkt door ‘sweet, sour and spicy’. Als u echter niet houdt van heet, hoeft u maar ‘mai phet’ te zeggen, wat letterlijk vertaald ‘niet heet’ betekent. Veruit de meeste gerechten worden bereid in een wok, waarbij er gewerkt wordt met verse groenten en kruiden. Deze worden maar even op hoog vuur meegebakken met bijvoorbeeld vlees zodat ze vers en knapperig blijven. Rijst is bij alle gerechten het basisingrediënt. In Thailand wordt bij vrijwel al het eten Jasmijnrijst of Pandanrijst geserveerd. Dit is een heerlijk geurende rijst, die in Thailand Kauw Hom Mali wordt genoemd. Hierbij staat ‘kauw’ voor rijst, hom voor een sterke geur en mali voor Thaise geurbloem. Thailand is zelfs exportland nummer één als het gaat om rijst! Naast rijst worden ook noedels veel geserveerd, zoals in soepen.

Thaise kerries

Thaise gerechten worden op smaak gebracht door kerries (een mix van verschillende kruiden en specerijen). Het aantal verschillende kerries is te groot om hier op te sommen, maar er zijn wel enkele kerries die vrij veel gebruikt worden. De rode kerrie (Keng Ped) is rood van kleur door de rode pepertjes die erin verwerkt zijn. Rode kerrie geeft een pittige smaak aan het gerecht. Gele kerrie (Khiao Wan) wordt vooral veel toegepast bij kip- en visgerechten en geeft gerechten een mint-smaak mee. Ten slotte zijn ook de Massaman kerrie (zoete rode kerrie) en de pittige Paneng kerrie populaire kerries.

Thaise sauzen

Één van de veelgebruikte sauzen in de Thaise keuken is vissaus (Nam Pla). Dit is een sterk geurende saus, die gebruik wordt in plaats van zout. Zout wordt overigens nauwelijks gebruikt bij de bereiding van Thaise gerechten.  Andere bekende Thaise sauzen zijn oestersaus, welke een zoete smaak geeft aan een gerecht, en soyasaus, die vooral gemaakt wordt uit champignons.

Thaise kruiden

Populaire kruiden zijn Horapa, een zoete basilicumsoort en Krapau, die veel wordt gebruikt bij pittige gerechten. Zoals eerder al beschreven, worden de kruiden pas op het laatste moment toegevoegd aan een gerecht, zodat de smaak optimaal blijft. Verder wordt ook koriander (Pak-chee) gebruikt. Koriander geeft een sterke en in sommige gevallen een overheersende smaak mee aan gerechten. Prik Keenoe (kleine groene en rode pepers), gemberwortel, laos (milde gembersmaak), citroenblad, knoflook (deze is overigens zoeter dan de knoflook zoals we die in Nederland gewend zijn) en serreh (citroengras). Deze laatste wordt op verschillende manier gebruikt, zoals gesneden of gestampt en als hele bladeren of als stelen. Citroengras maakt gerechten sterker en frisser van geur.  Het wordt vaak niet rauw gegeten, maar wordt meegekookt of meegegaard in gerechten. Tenslotte kan ook Galangal genoemd worden. Dit is een smaakmaker. Sommigen beweren zelfs dat Galangal een maagversterkende werking heeft en antireumatisch werkt!

Thais fruit

In Thailand is men gek op tropisch fruit en vruchten, zoals ananas, banaan, papaja en meloen! Fruit wordt vaak geserveerd als nagerecht.

Thaise eetgewoonten

In tegenstelling tot wat Nederlanders gewend zijn, eten Thai niet drie maal per dag. Ze eten in vrij kleine porties, ongeveer zeven keer per dag. In hun linkerhand hebben ze een vork, in hun rechterhand een lepel. Voorheen was het in Thailand gebruikelijk dat ze zittend op de grond eten, maar door invloeden uit China en de Westerse wereld eet men meer en meer op stoelen aan tafels.